Carrièreswitch door corona

Overweeg jij een carrièreswitch door gebeurtenissen die veroorzaakt zijn door corona? Lees dan dit blogartikel van Sabine Hemmers, Life & Business Coach. Ik vertel onder meer waarom juist in deze corona tijd mensen veranderen van baan en mijn eigen ervaringen met een carrière switch.

Neem contact op

Loopbegeleiding aanvragen in Den Bosch

Met welke problemen kun je bij een life coach terecht?

  • Inzicht krijgen in eigen communicatie
  • Inzicht krijgen in eigen gedrag
  • Balans tussen werk en privé
  • Loopbaanbegeleiding
  • Leiderschap ontwikkeling
  • Persoonlijke effectiviteit
  • Stress reductie
  • Onzekerheid overwinnen

Waarom zijn mensen juist nu in de corona tijd aangezet tot een carrièreswitch?

Sinds de uitbraak van COVID-19 wordt vanaf half maart aan heel werkend Nederland gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken en zoveel mogelijk sociale activiteiten achterwege te laten. Door het gebrek aan feestjes, verjaardagen, sport en het reizen naar en van het werk hebben mensen tijd om na te denken over hoe hun leven er voor Corona uitzag.

Ook omdat het leven er nu zomaar ineens heel anders uit kan zien, staan mensen stil bij wat echt belangrijk is in het leven. Zelfs de workaholic realiseert zich dat andere zaken zoals gezondheid en familie belangrijker zijn dan carrière. En dan komen de vragen: “Ben ik eigenlijk wel happy in mijn huidige baan? Wil ik wel elke dag die reisafstand afleggen?”

Daarnaast zijn er ook mensen die door de crisis hun baan verliezen en wel genoodzaakt zijn om een andere baan te zoeken in een hele andere hoek. Omdat de hele sector waarin ze werkzaam waren op zijn gat ligt.

“Durven is even je evenwicht verliezen, niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen.” – Sören Kierkegaard

Neem contact op

Online loopbaancoaching in Den Bosch

Hoe pak je een carrièreswitch aan?

Laat ik uit eigen ervaring vertellen over mijn carrièreswitch; 11 jaar geleden werd ik ook door een ingrijpende gebeurtenis binnen mijn familie aangezet om na te denken over wat nu echt belangrijk is in het leven. Ik kwam tot de conclusie dat wat ik op dat moment aan het doen was (een baan als Recruiter / Intermediair bij een Werving & Selectie bureau) niet meer echt voldoening gaf.

Omdat ik niet wist wat dan wel, ben ik op internet informatie gaan vergaren en op zoek gegaan naar een Loopbaan Coach in de hoop dat zo iemand mij kon helpen. Na een intakegesprek en een aantal tests kwam ik er al in het 2e gesprek achter dat wat zij deed, mijn droom is.

Ik heb toen ontslag genomen en ben de opleiding Coach/Counselor aan de Academie voor Psychotherapie in Amsterdam gaan volgen en ben een nieuwe carrière begonnen als coach.

 

Welke tips voor een switch kan ik je geven?

Je hart volgen of genoodzaakt in het diepe moeten springen en voor een carrière switch kiezen kan eng aanvoelen, dat begrijp ik als geen ander. Daarom volgen nu een aantal tips: durf te dromen en bedenk waar je heel blij van wordt.

En dat kunnen randvoorwaarden zijn als “ik werk graag buiten” of meer inhoudelijk “in een nieuwe baan wil ik mensen graag wat leren.” Stel dat laatste is het geval, dan zou mijn vraag als coach zijn: “Wat zou je mensen willen leren en welke doelgroep spreekt je dan aan?”

Als je dat plaatje helder hebt, dan is het raadzaam om bij jezelf na te gaan welke skills en vaardigheden bezit jij die relevant zijn voor deze nieuwe stap en welke zul je moeten gaan ontwikkelen? Hoe kun je dat doen: tests, studie, learning on the job, media, zelfstudie, nieuwe opleiding, cursus of vacatures bekijken etc.

En als je dan toch een ideaal plaatje aan het bedenken bent en gaat veranderen, dan kun je ook definiëren in welke branche of bij wat voor soort bedrijf je dit werk zou willen doen? Of wil je misschien wel voor jezelf beginnen? En kom je daar niet alleen uit dan zou mijn tip zijn om net als ik destijds een coach in de arm te nemen, zodat je een carrièreswitch niet alleen hoeft te doen.

Organisatiecoach & business coach in Rotterdam

“Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Neem dan contact met mij op voor meer informatie over een carrièreswitch.”

Neem contact op

Carrièreswitch op latere leeftijd, kan dat nog?

Eén van de menselijke basisbehoeften is het gevoel dat je van betekenis bent, dat je ertoe doet. Naarmate we ouder worden, wordt ons werkgeluk bepaald door de mate van voldoening die het ons geeft. En toch, als je dat gevoel krijgt na je 40ste, dan zijn er veel zaken die ervoor zorgen dat je de stap niet neemt. Het lijkt of er veel meer op het spel staat dan toen je 25 jaar was.

Vaak is dat natuurlijk ook zo. Alleen meestal heb je nog niet helemaal helder wat je wil gaan doen en baseer je de negatieve gedachten op het vage plan van een carrièreswitch. Pas als je helemaal helder hebt, wat je wil en wat je kan, dan kun je een overzicht maken van de voor- en nadelen of risico’s.

Maar ook dan blijft menigeen hangen in de droom en zal nooit de keuze maken om de stap van verandering wagen. Waarom eigenlijk niet? Het ontbreekt aan zelfvertrouwen en de macht om het verleden los te laten. Pas als je echt in jezelf gelooft, sta je in je kracht om vanuit passie nieuwe dingen succesvol te doen.

Organisatiecoach en business coach in Amsterdam

Hoe kan ik als coach helpen bij een carrièreswitch?

Als je bovenstaande allemaal nog niet weet, dan kan ik je als coach uitstekend begeleiden bij een loopbaanverandering door samen met jou je talenten te ontdekken, keuzes te maken en je te helpen met een praktisch stappenplan.

Een bijkomend voordeel is dat ik als coach en met name door mijn werk als Recruiter / Intermediair, over een groot netwerk beschik en je misschien wel ergens kan introduceren waar geschikte vacatures zijn. Ook handig voor een Outplacement traject!

En als blijkt dat het je veel moeite kost om de oude situatie los te laten door bijvoorbeeld gebrek aan zelfvertrouwen dan kan ik je daar ook bij helpen.

Neem contact op

Is de tijd rijp voor een carrièreswitch, en kun je wel wat hulp gebruiken van een coach? Neem dan gerust contact met mij op voor meer informatie. Van werk veranderen vergt moed en doorzettingsvermogen, maar met een beetje hulp gaat een nieuwe carrière starten zeker lukken!

Neem contact op

Jouw persoonlijke loopbaan coach in Den Bosch